KOL og Rygerlunger

okt 31

Det skønnes at over 400.000 mennesker er ramt af KOL, også kendt som rygerlunger, alene i Danmark. Et utrolig højt tal, og desværre finder mange af de sygdomsramte, først ud af det alt for sent. Med et spirometer får du mulighed for at tjekke din lungekapacitet i hjemmet, og dermed opdage sygdommen i tide. Det er nemlig sådan at et spirometer går ind og tjekker din lungekapacitet og åndedræt, og her kan du så sammenligne resultaterne med almindelige lunger. På denne måde kan du finde ud af om du allerede har KOL, og hvis du tager en spirometer test jævnligt, kan du også se om du er ved at udvikle det. Det kan konstateres ved at holde øje med resultaterne af spirometer testen, og i tilfælde af store udsving, skal du kontakte lægen og finde frem til en løsning. Et spirometer er altså et meget nyttigt apparat at have liggende i hjemmet.

KOL er en meget ubehagelig sygdom, som i langt de fleste tilfælde rammer rygere. Det vurderes at over 85 % af KOL patienterne har fået sygdommen på grund af rygning, mens den resterende del skyldes astma eller længere tids udsættelse for giftige dampe/røg. Et spirometer er et nyttigt redskab, som kan gå ind og tjekke din lungekapacitet, og dermed forhåbentlig opdage lidelsen i tide. Det er nemlig sådan at mange først opdager at de har KOL alt for sent, således at det bliver næsten umuligt at sætte en stoppe for det. Der er herudover også mange der lever med sygdommen dagligt, uden at vide det. Det er netop disse to problemer, som et spirometer kan gå ind og løse på en meget simpel måde.

Hvis du via brug af et spirometer finder ud af du er ramt af KOL, findes der nogle tiltag som kan stoppe nedbrydningen af dine lunger. Først og fremmest er der et rygestop, som er den klart mest effektive løsning. Det er også den eneste løsning som direkte går ind og stopper KOL i at udvikle sig. Der findes også medicin og rehabilitering, som dog på ingen måde fungere lige så godt som førstnævnte. Vi anbefaler at du får et spirometer til at ligge i hjemmet, således at du jævnligt kan tjekke din lungefunktion.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *